Light Painting voor nerds
“Wat een lelijk ding”, moet zowat het eerste geweest zijn wat mij te binnen schoot toen ik de Pixelstick voor het eerst vast had. Het ziet er wat wannabe sci fi uit, maar dan minder cool. De handleiding was volgens mij best wel handig, maar daar had ik even geen geduld voor. Ik denk dat ik 2 uur bezig ben geweest om de lampjes aan te krijgen. En dan duurde het nog eens even lang eer ik doorhad dat mijn geheugenkaart te groot was voor het hoogtechnologisch stukje fotospeelgoed. Moest het er in de teaser video’s niet zo verdomd cool uitgezien had ik het los de vuilbak ingekieperd.
Maar wat ben ik blij dat ik dat niet heb gedaan!
En maar schilderen
Het is eigenlijk belachelijk simpel. Je pakt een foto, maakt er een brakke versie van 200 pixels hoog van (want zoveel LEDS heeft dat ding), exporteert het als BMP op een kleine sd-kaart en steekt het in de sd-gleuf. Vervolgens steek je de batterijen in de juiste richting (facepalm) et voila, ça marche!
Zelf heb ik niet echt ervaring met light painting. Mijn camera’s hebben volgens mij nog nooit sluitertijden van meer dan 1 seconde mogen ervaren. Landschapsfotografie, stillevens, nachtfotografie,… Allemaal van die zaken waar je heel veel geduld voor moet hebben. In zo’n situaties voel ik mij als een jack russell op red bull in het midden van een ballenbad, dat net een zitcommando heeft gekregen. En maar wachten, wachten en nog eens wachten.
Maar deze keer was het anders! Dan sta je daar te schilderen… Met licht! (Mijn excuses voor de belachelijke woordspeling)
Lange sluitertijd
Het basisprincipe is heel eenvoudig. Je maakt een foto met lange sluitertijd. Zolang de sluiter open is kan je tekenen/ schilderen met licht. In de pre-pixelstick-era deed je dit met van die zaklampjes die je gratis bij de flair Humo kreeg. Voor het luttele bedrag van 2 euro per LED doe je dit met dit nieuw hebbeding.Aangezien dat ding 200 LED’s heeft tikt de prijs wel wat aan. Maar, je krijgt wat in de plaats…
- 2 Aluminium zwarte “stokken” die je in elkaar klikt tot 1 stok van 180 cm
- 200 LED’s met 16 miljoen kleuren (Ik neem dit stukje even over van hun website. Geen idee wat dit getal betekent maar 16 miljoen klinkt wel veel)
- Geconnecteerd met een controller waarmee je de intensiteit, snelheid en de bestanden kan selecteren
- Een handvat waardoor je de pixelstick gemakkelijk rond kan draaien bij het “verven”
- Een handige opbergzak
Review
Alle gekheid op een aluminium stokje, dit ding is VET! Het is een gadget, wat het per definitie te duur maakt voor wanneer je uitvluchten zoekt om het niet te kopen. Maar als je zelf helemaal into light painting bent, genoeg geduld hebt en een leuke niche zoekt waar nog niet zo heel veel fotografen mee bezig zijn… Aanschaffen die handel. Ik heb er 4 wilde nachten mee gespendeerd met deze foto’s als resultaat.
pixelstick is ook wel heel erg cool