“Spekular, the only light you need”
Best een gewaagde quote van Spiffy om hun modulair lichtsysteem mee op de markt te smijten. Ik denk dat ik onder mijn voeten ga krijgen van Godox moest ik hier helemaal achter staan. Persoonlijk neem ik liefst van al materiaal mee met meer kracht voor meer creatieve mogelijkheden. Maar goed, dan heb ik het over flitsen binnen fotografie en dat zou appels met peren vergelijken zijn. Spekular is een belichtingskit met LED lampen en dat heeft ook zijn voordelen t.o.v. flitsfotografie. Vooral dat je het kan gebruiken voor videografie. Ik ben echter slechts een simpel fotograafje en vroeg mij af waarvoor je het net kan gebruiken binnen de fotografiewereld.

Catchlight
Als ik aan de combinatie LEDlicht en fotografie denk, moet ik meteen aan productfotografie denken. What you see is what you get. Moest ik ooit het hele gamma van BIC-pennen moeten fotograferen zou ik mijn flitsen ook links laten liggen en een paar leds plaatsen.
Helaas/ gelukkig ben ik niet into productfotografie. Doe mij maar wat portretten! Interactie met mensen enzo…
Google zegt mij dat er al vrij veel reviews zijn over dit opkomende hebbedingetje. Wil je graag de specs weten, ik neem ze los over van hun website. Voor meer technische info: google is je vriend. Wat mij vooral interesseert is slechts 1 ding: de catchlights in de ogen van de persoon. Op vlak van fotografie/ portretfotografie kan een led toch niet tippen aan (eender welke) flash. Het zou, in mijn zeer bescheiden mening, een te verwaarlozen review zijn om te praten over hoe je met een spekular de perfecte portretfoto maakt.
Ook nog even een kleine kanttekening: toen ik de spekular in handen gestopt kreeg waren ze niet heel goed verkrijgbaar en heb ik maar 1 set (van 4 ledstrips) kunnen gebruiken. Echt jammer want het vetste kenmerk van de Spekular is dat je het kan combineren met eindeloos veel andere Spekulars en eigen constructies kan maken.
Wat is het?
De Spekular is een modulair LEDlicht systeem van Spiffy Gear, met een zeer sterke nadruk op “modulair”. De basiskit bestaat uit 4 strips met LEDs die je kan omvormen in zo goed als eender welke vorm. Een rechthoekige lichtbox, een driekhoek een vierkant enzovoort. Met de uitbreidingskit kan je nog verder gaan en kan je bijvoorbeeld een 6hoek of een stervormige reflectie maken in de ogen van je model.
Hoe werkt het?
Op vlak van gebruiksgemak zit het helemaal goed met de Spekular. Je connecteert de aluminium baren aan de hand van een handig kliksysteem met elkaar, zet je constructie op een statiefje en je bent good to go. De sterkte van het licht kan je aanpassen van 10% lichtintensiteit naar 100%.
Kleine kanttekening hierbij: 100% is heel wat(t)! Voor het model was het praktisch onmogelijk om rechtstreeks in het licht te kijken.


Spoiler alert: Nerd talk
Scroll gerust verder naar “shoot” als je niet echt tech sevy interesses hebt. Elke sectie gebruikt 14,5 watt/ 1500lumen. Dit komt evereen met 150 watt voor een gloeilamp.
Voor 4 secties maakt dit dus 6000 lumens, ongeveer 600 watt aan gloeilampen. De kleurtemperatuur is 5600 K (daglicht). De strips zijn 4 cm bij 30 cm, wat meteen een voor- en een nadeel is. Enerzijds zijn ze lekker draagbaar, anderzijds geeft een klein (licht)oppervlak per definitie hard licht. Maar goed, je gebruikt de Spekular niet om diffusors op te zetten.
Shoot!
Ik heb de Spekular getest op de photo days in Brussel waar de lichtomstandigheden niet geweldig waren. Bij een review in studio van een nieuw product heb je liefst geen gigantische spots boven het hoofd van je model hangen. Los daarvan had de schrijver van dit artikel ook lichte peer pressure door de aanwezigheid van de ontelbare collega fotografie enthousiasten die dachten dat ik een demo aan het geven was. Nope, voor mij was het ook allemaal nieuw.
Set up: zoals eerder vermeld ben ik flash-fan. Speedlights/ studioflitsen/…. Allemaal goed! De vergelijking met flashfotografie zou geen eerlijke zijn. De sterkte van de Spekular bij portretfotografie zit ‘m vooral in de catchlights.
Ik ben gestart met de Spekular ENORM dicht bij het model te zetten zodat de reflecties in de ogen zo groot mogelijk zijn. Vervolgens heb ik een AD600 in een SMDV Octabox toegevoegd als hoofdlicht. Een AD200 in een stripbox zorgde voor het rimlicht en tot slot zette ik achter het model een V860 II richting de achtergrond om die te belichten (en een natuurlijk vignette te creëren).
Beelden zijn zoveel gemakkelijker als woorden lezen. Als het allemaal niet zo duidelijk zou zijn… Bekijk zeker het filmpje gemaakt door mijn favoriete videograaf Jacowbski.

Opmerking
Bij deze review heb ik het niet gehad over
- de extension kits
- meervoudige belichting met verschillende strips
- kleuren-gels
Moest ik er nog eentje opgestuurd krijgen wordt dit zeker toegevoegd aan dit artikel